Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (473 words)

Развитие на катаракта

Една от причините за постепенното намаляване на зрението е развитието на катаракта, наричана още перде.

Една от причините за постепенното намаляване на зрението е развитието на катаракта, наричана още перде. Този вид патологични изменения на окото се свързват с помътняването на естествената му леща, което с течение на времето води до ослепяване. Счита се, че именно катарактата е една от основните причини за слепотата в световен мащаб.

Същността на заболяването катаракта се изразява в невъзможността на очната леща да пречупи правилно светлинния лъч, в резултат на което се загубва и способността ясно да се види наблюдаваният обект. Зрението става замъглено и в крайна сметка се стига до слепота. Това заболяване създава най-много неприятности на хората над 60 години, но има и случаи, когато се среща и вродена или придобита катаракта при по-млади пациенти, понякога дори деца.

Причините за появата на катаракта са все още неизяснени напълно. Има само предположения за факторите, предизвикващи това очно заболяване, което поради признаците си е оприличавано на перде. Счита се, че то е резултат на дегенеративни възрастови промени, на влиянието на светлината и нарушаването на баланса между определени вещества в организма- калций и фосфор. Други причинители на катаракта са някои общи заболявания на организма като диабет и смущения в метаболизма, както и тютюнопушенето и алкохолът.

Първите признаци на катаракта са повишената чувствителност към светлината, замъгленото и неясно зрение, двойно виждане, светлинни кръгове, проблеми с нощното виждане. Невъзможността да се различават добре цветовете също се отчита като една от първите прояви на заболяването катаракта и тогава е изключително важно да се посети очен лекар.

Диагностицирането на това патологично изменение на окото, както и своевременното решение за отстраняването на появилата се катаракта, ще донесе бързо подобрение на качеството на човешкия живот.

Съществуват няколко вида катаракта на окото- старческа, вродена, придобита. Старческата катаракта от своя страна се разделя на кортикална и ядрена. Общото между всички видове катаракта е това, че лечението им е свързано с операция, при която се отстранява естествената леща и се поставя изкуствена. В зависимост от степента на развитие на вътрешното „перде” и по преценка на лекарите се избира методът за лечение на заболяването. Ако пациентът е с напреднал стадий на катаракта и почти се е загубило зрението, се прибягва до т. нар. класически метод на операция, при който се прави фин разрез в окото и се отстранява старата , вече помътняла, леща и се поставя изкуствена. Зашиването на разреза става с много тънки хирургични конци, които трябва да се свалят след около два месеца след интервенцията.

При по-леките степени на катаракта се прилага ултразвуково отстраняване на увредената леща и поставяне на вътреочна. Този вид операция е много по-бърз за възстановяването на пациента, не се налага използването на конци, а болничният престой е само ден или два. Офталмологът е този обаче, който в зависимост от конкретния случай на катаракта ще избере и най- ефективния начин за лечението му.

1
SEO оптимизация – създаване на съдържание в Интерн...
Електронни везни - какво трябва да знаем за тях?
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location