Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (589 words)

Акай Бери (Acai Berry) - топ био продукт на пазара

Акай Бери (Acai Berry) - топ био продукт на пазара

Акай Бери (Acai Berry) (Eutrepe Olereacea / плод на бразилските палми), или както наричат местните жители -  дървото на живота.

Акай Бери (Acai Berry) (Eutrepe Olereacea / плод на бразилските палми), или както наричат местните жители -  дървото на живота.  Акай Бери расте във влажни долини на Амазонка, плодовете й са кръгли,  тъмно лилави. Палмовите дървета растат групи по 4-8 дървета. Височината им варира от 12 до 20 метра и диаметър на стволовете на палмови дървета не превишава 15-20 см. Всяко дърво възпроизвежда по три,четири клона, всеки клон събира по от 3 до 6 кг плодове. Плодовете се събират в периода юли-декември.

Тайната Акай Бери била откита съвсем наскоро от учени, които правели изследвания в тропическите гори на Амазонка. Те останали изненадани от факта, че  местните хора, които по цели дни седяли на слънце без дрехи, не боледували от кожни заболявания и рак. Изглеждали много млади, макар да били на възраст и оставали жизнеспособни. и След проведен анализ, учените открили, че в допълнение към обикновените храни, местните жители използвали никому известен плод - Акай Бери био продукт и силен аниоксидант.

Интересно за Акай Бери

Ежедневната консумация на този плод е причината те да имат сила, здраве и дълголетие. По форма и цвят Акай Бери прилича на грозде, но разлика е там, че меката част от зрънцето е само 20% , останалите 80% са много здрави костилки, от които местните жени изработвали колиета и други бижута.

След събирането на плодовете от дърветата, очистените зрънца се преместват в големи плетени кошници, които се изпращат незабавно на завода за преработка. Кошниците се претеглят и се подлагат на контрол на качеството. Зрънцата Акай Бери се движат по транспортна лента, за да се проверяват отново, преди пускането им във водата, където за по-лесно се отделя целулозата от семената. Едновременно с това, от всяка партида се събират проби за лабораторни изследвания и за да се направят точни данни на хранителните и микробиологични свойства на целулозата. След отделянето на меката част от костилките, количеството веднага се пастьоризира съобразно със санитарно-хигиенните условия. 

Преработка на Акай Бери

Акай Бери минава през два начина на преработка, първият метод е замразяване. Този метод е често използван, но си има недостатъци, за да се запази качеството се използват стабилизатори и консерванти, и когато се размразява в плодовете попада вода, което разбира се отразява негативно на техните свойства.  Другият начин е иновативен, наречен "сублимация ". При сушенето на Акай Бери на слънчева светлина се губят до 55% от хранителните му вещества. Когато се използва спрей-сушене загубите са 70%. При лиофилизацията се запазват всички фитонутриенти, витамини и антиоксиданти. Сублимационното сушене на плодовете запазва 100% от минералните влакна. Технологично, процеса започва с дълбоко замразяване, след това се приминава към така наречената лиофилизация - замразяване и изсушаване в специална вакуумен уред за сушене, без да се губят естествен вкусови качества. Продуктът се пръвръща в почти безтегловно състояние, и влажността му е, не повече от 8%. Това е на най-скъпия метод за сушене (10 пъти по-скъп), при който всички свойства на плодовете се съхраняват. Диетолозите препоръчват да се използват точно тези, лиофилизирани продукти, които  са напълно усвоими от организма.  

След обработката, готовата мека част на Акай Бери се изпраща до всички краища на света, където се използва като био продукт и незаменима съставка в най-различни продукти - от сокове до козметични средства.
Ние го използваме във формата на сублимиран продукт, тъй като за нас е важно да Ви предложим точно този метод на преработка, защото той единствено остава най- добрият метод от всички съществуващи. Нашата цел е да Ви помогнем, да бъдете здрави!

 

 

4
6 Неща, които харесвам в онлайн радиото
Добър уеб дизайн за добро първо впечатление