Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (467 words)

Средиземноморска диета – предпазва сърцето от инфаркт

Средиземноморска диета – предпазва сърцето от инфаркт

Средиземноморската диета е полезен хранителен план, съчетаващ елементи от средиземноморския стил готвене. Около 30 процента от инфаркти, инсулти и смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания могат ...

Средиземноморската диета е полезен хранителен план, съчетаващ елементи от средиземноморския стил готвене. Около 30 процента от инфаркти, инсулти и смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания могат да бъдат предотвратени при хора изложени на по-висок риск, ако те преминат към средиземноморската диета - богата на зехтин, ядки, фасул, риба, плодове и зеленчуци даже да си позволяват чаша вино по време на хранене. Резултатите от проучването публикувани в The New England Journal се базират на първото голямо клинично измерване на ефекта на диетата върху сърдечните рискове. Мащабът на ползите от диетата впечатлява експертите. Проучването завършва по-рано от предвидените 5 години срок за изследване, тъй-като резултатите имат абсолютна яснота по въпроса и нямало смисъл от продължаването му.

“Наистина впечатляващо” – заявява Рейчъл Джонсън професор по хранене в Университета на Върмонт и говорител на Американската асоциация за сърдечни заболявания – “И най-важното нещо е, че те – изследванията, се спират на наистина важните неща. Те не гледат на предотвратяването на рисковите фактори като холестерол, хипертония или наднормено тегло, а гледат директно към инфарктите, инсулта и причинената смърт. А в края на краищата, това е което наистина има значение за предотвратяване.”

До този момент доказателства, че средиземноморската диета намалява риска от сърдечно-съдови заболявания са слаби, базирани основно на проучвания, които показват, че хората от средиземноморските страни, като че ли имат по-ниски нива на сърдечно-съдови заболявания - модел, който би могъл да се дължи на други фактори освен диетата. И някои експерти са скептични към ефекта на диетата, ако е съществувал изобщо, защото много хора приемат силни лекарства за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, докато други експерти се колебаят дали да препоръчат диетата на хора, които вече са имали проблеми с теглото, тъй като маслата и ядките съдържат много калории.

Специалистите по сърдечни болести, обаче споделят, че изследванията които са направили са впечатляващи и диетата наистина редуцира риска от сърдечни заболявания.

За самата диета:

Диетата всъщност представлява хранителна пирамида, основана на свежи плодове и зеленчуци. Като начина на живот също е включен в общата идея на средиземноморската диета. Физическата акитвност – разходки на чист въздух, спортни занимания са важна част от цялата концепция.

Храните, които трябва да се консумират са:

  • пълнозърнести хляб, кускус, ориз
  • пресни плодове и зеленчуци
  • много вода или чай, без подсладители
  • зехтинът е основната мазнина за готвене и овкусяване
  • ядки, сушени плодове
  • нискомаслени млечни продукти
  • веднъж или два пъти седмично варива – източник на протеини и въглехидрати
  • последните да се заместват с риба, постно месо или яйца
  • по-рядко да се ядат червени меса както и преработени такива
  • рядко трябва да се консумират и бонбони, сладкиши, захар, сладкарски тестени – като кифли, кроасани..., посладени сокове, чипс, маргарин и като цяло така наречените junk food.

 

2
Как даспестим електричество
Типовете Барби игри