Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (331 words)

Червеното цвекло – лечебни свойства

Признато още от Хипократ, червеното цвекло е лек за редица болести. Вид кореноплоден зеленчук, то е пренесено от Средиземноморието.

Признато още от Хипократ, червеното цвекло е лек за редица болести. Вид кореноплоден зеленчук, то е пренесено от Средиземноморието.

В прехода между различните сезони, организма ни има нужда от витаминно подпомагане.

Това е един от най-сладките зеленчуци, но въпреки наличието на захари е подходящ за диабетици. Ускорява изхвърлянето на токсини и натрупани вредни вещества и благодарение на това подпомага функциите на жлъчката, черния дроб и далака. Страдащите от анемия е добре да имат на трапезата си от този зеленчук, тъй-като съдържанието на хлорофил го прави особено подходящ за консумация от тях. Пигменти наречени бетацианини придават червен цвят на цвеклото, които имат антиоксидантни свойства.

Сокът от цвекло влияе благотворно на язви, като помага да се излекуват благодарение на витамин U (метилметионин), който се съдържа в него, помага за поддържането на достатъчно разширени кръвоносните съдове, което довежда до доброто кръвооросяване на органите в човешкото тяло.

Зеленчукът е предпочитан на трапезата и от спортистите. Заради съдържанието си на нитрати се повишава издържливостта на състезаващите се.

Страдащите от високо кръвно, могат да изпитат рецептата от комбинация на червено цвекло и мед - за нормализиране на кръвното налягане и намаляване на нивата на така наречения лош холестерол.

Още една полезна дейност на червеното цвекло е, това че спомага за разтваряне на камъни образували се в бъбреците.

Даже в сварен вид, цвеклото запазва от своите свойства за разлика от другите зеленчуци. Това е благодарение на флавоноидите, които се съдържат в него. Точно те са с противоракови свойства.

Има много различни рецепти за приготвяне на червеното цвекло. Това което трябва да знаете е, че преди употреба на сок, той трябва да престои 2-3 часа в хладилника, така няма да се проявят някои от страничните му ефекти, като гадене например. Освен това, въпреки всичките му положителни качества, консумацията на червеното цвекло не трябва да надвишава повече от 4-6 седмици, тъй-като непрекъснатото пиене на сока, може да доведе до разхлабващо действие.

2
Регистрация на ЕООД от чужденец
Курсове по английски език