Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (548 words)

Капачки за буркани, щипка, шпатула, буркани – нужната екипировка за домашно консервиране на храни

Капачки за буркани, щипка, шпатула, буркани – нужната екипировка за домашно консервиране на храни

Консервирането на храни, особено на плодове, зеленчуци и меса е много използвано в България, тъй като по този начин се запазват хранителните стойности за много дълго време.

Консервирането на храни, особено на плодове, зеленчуци и меса е много използвано в България, тъй като по този начин се запазват хранителните стойности за много дълго време. За домашното консервиране обикновено се изисква определено оборудване, като капачки за буркани, стъклени буркани, щипка за изваждане от горещата вода и тенджера за варенето. Успешното консервиране изисква правилният подбор и използване на това оборудване.

Стъклени буркани

Те са най-често използваните за целите на консервирането, като могат да са с различна форма и размери. Обикновено се запечатват с капачки за буркани, които имат гумени уплътнения в долната си част. Първите стъклени буркани са изобретени от Джон Мейсън през 1850 година, като неговите модели все още се използват. Били са изработени от сода-калциево-силикатно стъкло, като специфичното за тях е че имат вдлъбнати капачки за буркани, които са вдлъбнати. Това не е случайно, а служи като показател за правилното затваряне на буркана. Издават звук при натискане на тази вдлъбната част, в случай на неправилно запечатване.

За консервирането могат да се използват и тенекиени кутии, но те са скъпи и не могат да се използват повече от един път, а също така изискват специална техника за запечатването им, като поради тези причини по-добре е използването на стъклените буркани.

Капачки за буркани

Не използвайте стари, ръждясали или деформирани, тъй като не могат да уплътнят добре и ще провалят труда ви. Затова купете нови капачки за буркани, като те могат да бъдат два основни вида – такива, които се затварят плътно (капачки Омния) и с винт (винтови капачки Twist-off). Кой от тях ще изберете зависи от разполагаемите буркани. Правилната употреба на капачки за буркани е от решаващо значение за целият процес на консервиране.

Щипка за буркани и неметална лопатка

Щипката е инструментът, с който се изваждат бурканите от горещата вода, след приключване на стерилизацията им. Тя позволява сигурен захват и не позволява да се изгорите. Лопатката или шпатулата се използва, за да бъдат разбъркани бурканите след поставянето на продуктите в тях и водата, за да се премахнат балончетата с въздух, преди да се поставят капачките за буркани. Балончетата могат да провалят процеса на консервирането.

Тенджера

В нея се поставят бурканите, които вече са запечатани, покриват се с вода и се варят. Температурата на водата е различна при храните с ниска киселинност и тези с по-висока. Желетата и плодовете са по-кисели храни и те нямат нужда от толкова висока температура. Бактериите в тях биват унищожавани много бързо от киселините и дори 80 градуса по Целзий са достатъчни за консервирането. Ниско-киселинните храни нямат способността сами да се справят с бактериите, затова водата в тенджерата трябва да бъде нагрята до точка на кипене, като бурканите трябва да се варят за по-дълго време. След приключването проверете всички капачки за буркани, за да сте сигурни, че всичко с тях е наред.

Въпреки, че консервирането е лесен процес, който се използва за запазване на храните за дълъг период от време, то трябва да се внимава, защото използването на некачествено оборудване за прилагането може да доведе дори до хранителни отравяния. Най-важни са бурканите и техните капачки, като те могат да ви помогнат да избегнете подобни усложнения.

Повече за видовете капачки за буркани можете да научите на Alians-DN.bg/продукти

5
Повече от уред измерващ времето - часовника
Красиви сандали за отличителни дамски крака