Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (361 words)

Видове заключване при входните врати!

Видове заключване при входните врати!

Заключването може да бъде едноточково и многоточково.

Едноточковото е най-популярно, но не дава почти никаква защита за обитателите на жилището. Затова и през последните години, след навлизането на блиндираните врати, хората започнаха масово да се интересуват от сигурността на входовете си.

Важно е да уточним какво означава многоточково заключване. Това е система от шипове, които влизат в касата при заключването ѝ. При завъртане на ключа, вратата се блокира на няколко места. Този тип система е познат на пазара и се предлага в различни варианти. Възможно е вратата да е с т.нар. двустранно, тристранно или четиристранно заключване. Това означава, че шиповете от крилото влизат в касата, като по този начин я блокират хоризонтално или вертикално, в двете посоки, съответно ляво и дясно или горе и долу. Ако вратата е блокирана горе, долу и в ляво или дясно (обратната страна на пантите), тогава заключването е тристранно. Четиристранно е, когато има заключване - хоризонтално и вертикално от четирите страни. На места шиповете могат да са подсилени и да са по 2 или 3 на брой. В зависимост от системата и типа на вратата, тя може да се активира с един или два патрона. Това, че вратата ви ще е обезопасена в най-висока степен, не означава че ще носите безброй ключове, а само един или два.

Предлагат се и здрави блиндирани врати с пасивни шипове. Това означава, че те влизат в касата на врата при нейното затваряне, а не с използване на ключове.

Предимствата на многоточковото заключване са безспорни. Чрез него вратата ви обезопасява жилището до максимална степен, което е и основното му предназначение. В съчетание с добър дизайн, красив цвят, качествени материали и добра шумо и топлоизолация, това е перфектната екстериорна врата. Много добре звучи, но ако поради една или друга причина ключа блокира, загубите ключ или се случи нещо друго, заради което не можете да влезете в дома си, това е проблем, тъй като трябва да се разбива или според специфичността на ситуацията да се търсят варианти за влизане в жилището. Тук предимство има едноточковото заключване – лесно за проникване по една или друга причина, но проблемът е, че така лесно могат да ви посеят и неканени гости с други намерения… Изборът остава ваш.

2
SEO – бъдете в топ 10, за да получавате качествен ...
Имотите в България и Европа – какво се случва на и...