Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (450 words)

На какво трябва да обърнем внимание, когато купуваме климатик?

На какво трябва да обърнем внимание, когато купуваме климатик?

Нуждаете се от съдействие, за да изберете правилния за Вашите нужди климатик? Тогава тази статия е точно за Вас!

Нуждаете се от съдействие, за да изберете правилния за Вашите нужди климатик? Тогава тази статия е точно за Вас!

Преди да се запътите към магазина, от който възнамерявате да закупите климатик, подгответе отговорите на всякакви въпроси, отнасящи се до параметрите на жилището Ви, като например площ, изложение, височина, на кой етаж се намира, има ли изолация, какво е строителството и каква е дограмата. Взимането в предвид на тези фактори означава, че Вашият климатик  ще работи с по-голяма ефективност по-дълго време.

Основно климатиците са два вида - обикновени /конвенционални/ и инверторни. Обикновените функционират на постоянни обороти, докато достигнат зададената температура в помещението, а след това се изключват. Включват се пак, когато регистрират промяна в желаните градуси. В резултат на постоянното включване и изключване се генерират по-високи разходи за електроенергия между 20-40% спрямо климатици от инверторен тип. Недостатък на конвенционалните уреди, е че  при минусови температури от порядъка на -9-10 градуса замръзват. От своя страна, инверторните климатични системи поддържат градусите автоматично, без да се изключват, което води до по-малък шум и увеличава живота на климатика.

Съществен параметър, с който трябва да се съобразите при избора на климатик е кубатурата на стаята, която ще затопля/охлажда. Не избирайте модел с мощност по-ниска от препоръчителната за помещението, за да не заставите уреда да работи при максимално натоварване през цялото време. Това ще се отрази на сметките ви за ток и ще намали живота на уреда. Не избирайте и климатик с прекалено висока мощност, защото отново разходите ви ще набъбнат.

BTU е британска мерна единица, която служи за обозначаване на мощността на климатичните системи. 3.412 BTU = 1W. За всеки един кубичен метър, климатикът трябва да разполага с 200 BTU. Каква мощност може да бъде достигната зависи още от това колко хора обитават помещението и колко са електроуредите в него. Популярни сред българския потребител са климатици с 9000 BTUи 12 000 BTU.

Други важни показатели, на които трябва да обърнете внимание са COPи EER. С първия се обозначава ефективността на системата в режим на отопление, а с втория - на охлаждане. По-високите стойности на тези показатели означават, че климатикът е екосъобразен и енергията, която консумира е по-ниска. С най-висока енергоефективност са системи клас А, а с най-ниска - клас G.

Обърнете внимание на шумоотдаването на външното тяло на климатика, ако избирате уред за спално помещение. Добрите системи не надвишават 30db. Обърнете внимание на това, че конвенционалните уреди отделят повече шум, заради по-високите обороти, на които работи техния компресор.

Допълнително съдействие и насоки за избора на климатик можете да получите от професионалистите на Алимар Клима. Те ще се погрижат да направите разумна покупка, съобразена с вашите нужди и жилище.

1
Програма за отслабване
Защо има толкова много пицарии в София?
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location