Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (529 words)

Основни знания за лед лампите

Основни знания за лед лампите

Днес е от критично значение да бъдем в хармония с околната среда и да не и вредим или поне да се стремим да намаляваме вредните си навици.

Днес е от критично значение да бъдем в хармония с околната среда и да не и вредим или поне да се стремим да намаляваме вредните си навици. Технологиите напредват изключително много през последните години и предлагат решение на част от проблемите, свързани със замърсяването на околната среда. лед осветлението е точно такова откритие. То не само е напълно безвредно за природата, но и излъчваната светлина е здравословна за хората, тъй като е сходна с дневната светлина.

Лед лампите осигуряват по-ясна светлина от старите крушки с нажежаема жичка. Консумацията на електроенергия е значително по-ниска, а освен това животът на лед крушките е с години по-дълъг. Поради дългият им живот, няма нужда от честа подмяна на крушките, дори може да не се налижи такава в следвашите 10 години.

Факти

Всеки светодиод е само ¼ от инча в диаметър и се нуждае само от 1/10 от вата енергия, за да произвежда светлина. Лед лампите обикновено се групират, за да предоставят по-голямо количество светлина.

Приложения

Лед лампите имат много приложения. Те се използват за нощно осветление, арт осветление, да осветяват верандата и други външни пространства. Лед осветлението се използва и във mp3 плеъри, DVDплеъри, компютри и телевизори. Разбира се лед лампи се използват и в мобилните телефони и най-различни други мобилни устройства. Има варианти на лед крушките, които могат да ползват за обичайните лампи и друфи осветителни тела. Тези крушки обаче не са евтини. По-новите прожектори използват лед технология, заради нейната способност лесно да се насочва в постоянни потоци. Светодиодите започват да се използват за светофарите и уличните лампи в някои градове. Много автомобилни производители започват да използват светодиоди за фаровете.

Сравнение

Средно един светодиод излъчва около 20 лумена на ват. Крушките с нажежаема жичка отделят около 15 лумена на ват, а флуоресцентните крушки излъчват около 60 лумена на ват. Светодиодите излъчват много по-малко топлина от крушките с нажежаема жичка и са с по-дълъг живот от тях около 50 000 часа. За разлика от флуоресцентни крушки, светодиоди не съдържат живак. 80% от енергията, консумирана от лед лампите, отива за произвеждането на светлина, за разлика от тях крушките с нажежаема жичка използват 80% от енергията, за да произвеждат топлина, която не е необходима, а освен това е и опасна.

Как работят лед лампите?

Светодиодите работят по различен начин в сравнение с традиционните крушки с нажежаема жичка и флуоресцентните лампи. Крушките с нажежаема жичка загряват волфрамова жичка, за да произведат светлина. Флуоресцентните лампи излъчват светлина чрез преминаване на електрически ток между два електрода и през газообразен материал, съдържащ магнезий. Светодиодите нямат нажежаеми жички, което е една от причините почти да не се загряват. Те светят благодарение на два електрода, през които преминава електричеството.

Цена

Инвестицията в лед лампи не е никак малко. Една лед крушка може да струва 10 лева, а може и цената ѝ да бъде по-висока. Размерът на икономиите на електричество, които ще направите с лед лампите, ще компенсира високата пазарна цена.

Ако сте решили да замените старите крушки с лед лампи, можете да го направите много лесно като посетите онлайн магазини за електроника като vikiwat.com.

1
Кюстендилската минерална вода – лечебна сила от др...
Стъпките при избора на правилния вентилатор за тав...