Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (537 words)

Резачки за дърва - поддръжка на шина и верига

Резачки за дърва - поддръжка на шина и верига

Поддръжката на резачката за дърва зависи от модела на машината и колко често се използва.

Поддръжката на резачката за дърва зависи от модела на машината и колко често се използва. Винаги спазвайте инструкциите за переодична поддръжка на производителя за Вашата конкретна резачка. Написаното по-долу описва някои общи процедури за поддръжка.

Винаги изгасяйте резачката за дърва, преди извършване на техническо обслужване, проверка или регулировка, а електрическите модели резачки за дърва изключвайте от захранващата мрежа. Винаги използвайте здрави ръкавици при работа.

Регулиране опъна на веригата

Проверявайте колко е опъната веригата на Вашата резачка за дърва. Веригата ще се разтегне при употреба и изисква корекция периодично. Верига, която е прекалено натегната, може да доведе до прегряване и износване на шината, а верига, която е прекалено хлабава може да излезе от шината.

Преди да я обтегнете изчакайте известно време за да се охлади веригата, защото при рязане метала се разширява и веригата логично се разпъва. Ако я натегнете в това състояние, при охлаждане тя се свива и се получава същият ефект както при пренатегната верига – прегряване и по бързо износване на шината.

При монтаж веригата се обтяга до такава степен като се погледне отстрани на шината между шината и звената на веригата да няма светлина, т.е. звената да лягат плътно до шината, като след това с ръка се проверява дали се върти лесно веригата. Ако сте спазили процедурата и веригата се върти лесно, значи всичко е наред.

Заточване на веригата

Заточване веригата е важна част от поддържането на резачките за дърва. Когато при рязане веригата изхвърля стърготини вместо едри пилки, мирише на изгоряла дървесина, реже накриво или се налага да натискате резачката за дърва по време на рязане, значи е време да наточите веригата. Когато веригата е добре наточена резачката за дърва потъва в дървото при рязане без да се налага да натискате. Преди да започнете да заточвате веригата, прочетете инструкцията на производителя на какъв градус се заточват. Заточвайте по равен брой всеки зъб за да не станат различна дължина. Измерете ограничителя на зъба, който служи за регулиране колко да „граби“ зъба. Измерването става със специален шаблон, а височината на ограничителя се определя от производителя. Не променяйте ъглите на заточване, защото веригата няма да реже и ще се увеличат вибрациите при рязане. Най-добре е заточването да е машинно, защото зъбите и ъглите остават абсолютно еднакви.

В зависимост от дървесината която режете и нейната дебелина е възможно веригата Ви да се разпъне. В този случай може да се скъси, но е желателно да се направи само веднъж, защото при по нататъшни разпъвания и скъсявания се променя стъпката на веригата. Веригите на резачките за дърва се разпъват при рязане на суха дървесина и на тънки клони и храсталаци.

Поддръжка на шината

Добре е при всяка работа шината да се обръща за да се износва равномерно. Почиствайте канала, по който се води веригата и отворите за смазване след всяко рязане. Не използвайте отработени масла за смазване на веригата и шината, защото те имат много малки смазочни качества и шината загрява и се износва по бързо. Гресирайте редовно звездочката, намираща се в предната част на шината, на шините които се гресират. При продължителна работа по ръбовете на шината, отстрани канала, където върви веригата се образуват ръбове, които е добре да се отнемат своевременно.

 

2
Обучение в Германия
Плъзгаща, сгъваема или двукрила врата?