Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (629 words)

Как да отопляваме къщата си ефективно

Как да отопляваме къщата си ефективно

Зимата идва, и всеки българин отваря портфейла си и умува върху това как да намали сметките си за отопление.

Зимата идва, и всеки българин отваря портфейла си и умува върху това как да намали сметките си за отопление. Какъв ли е най-ефективният начин за отопление на вашия дом? Както всичко свързано с термодинамиката, отговорът на този въпрос е сложен. Въпреки това има няколко прости правила, които ако спазвате значително ще улесните отоплението на вашата къща.

 Изолация, изолация и пак изолация

 Както отоплението, така и охлаждането на вашия дом се свеждат до един основен проблем, а той е следния - "Как да задържите топлината отвън през лятото и вътре през зимата, за достатъчно дълго време?"

 Скоростта на напускане на топлината от дадена сграда зависи от "външните ограждащи" материали, които я съставляват. Трябва да спрете напускането на топлина през вашите стени, таван, под, врати и прозорци. През зимата първият ви приоритет трябва да бъде изобилието от слънчева светлина във вашия дом. Постарайте се то да бъде възможно по-голямо. Пряката слънчева светлина е почти изцяло ултравиолетови (UV) лъчения, които лесно преминават през стъклата на прозорците и от там във вашия хол. След като достигне даден обект слънчевата светлина започва да го нагрява и се превръща в инфрачервени (IR) лъчения. IR лъченията не минават през стъклото така лесно, както UV лъченията. Някога оставяли ли сте колата си на слънце за дълъг период от време? Забелязали ли сте, че след това ако отвън е 25° в колата е 60°. Точно за това говорим.

 Добрата изолация ще запази топлината във вашия дом. Започнете с тавана, добавяйки най-дебелата изолация, която можете да намерите. След това помислете върху изолацията на стените, прозорците, вратите и пода. По този начин в домът ви винаги ще бъде с поне 2-3 градуса по-топло.

 Какво гориво да използваме?

 Имате три възможности: ток, газ и твърдо гориво. Електричеството е единственият вариант, който има нулеви емисии. Много е важно как ще го използвате тъй като не всички електрически уреди за отопление са създадени еднакви. Има два различни класа електрически нагреватели. Плъг-ин нагреватели и термопомпи. Като цяло електричеството е скъп начин за отопление, особено ако се използва за отопление на големи домове и къщи.

firewood-287015_640.jpg

 Газът е страхотен начин за отопление поради факта, че може да достави невероятно количество топлина за много кратък период от време. Бъдещите разходи при отоплението на газ обаче са доста несигурни. Отоплението на газ традиционно се счита за доста евтин вариант, но според много анализатори цените на природния газ рязко ще започнат да се покачват в следващите няколко години.

 Отоплението на твърдо гориво от друга страна е доста ефективен начин за отопление. Също така е може би най-често използвания. Твърдото гориво представлява различни видове твърд материал, които се използват като гориво за производството на енергия и осигуряване на отопление.

 Предимствата при отопление на твърдо гориво:

Ниски експлоатационни разходи - отоплението на твърдо гориво е ефективен и икономичен метод за отопляване на дома 24 часа в денонощието.

Здравословни предимства - Значително намаля конденза и премахва мухъла в домакинството. Медицински изследвания показват, че отоплението на твърдо гориво може да намали риска от сенна хрема, астма и екзема.

Гарантирана топлина - Отоплението на твърдо гориво гарантира, че хората във вашият дом ще бъдат винаги на топло дори и в най-неблагоприятните метеорологични условия. Не е нужно да се притеснявате повече за прекъсване в електроснабдяването.

Удобeн и лесeн за използване начин на отопление - Съвременните системи за контрол поддържат желаната температура в дома ви през целия ден.

Широка гама от горива - дърва, торф, въглища, дървени въглища, хексаминово гориво, палети и др.

Ако се замисляте върху отопление на твърдо гориво посетете сайта на Котли за Парно ООД. Там ще намерите голямо разнообразие от котли на твърдо гориво за локално парно, както и още много друга информация относно ефективното отопление на вашия дом.

20140808-193309.jpg

 

1
Хигиена на зъбите
Колко парфюма трябва да има всяка дама за лятото?