Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (327 words)

Ръчни инструменти

Ръчни инструменти

Историята на инструментите е стара колкото и историята на самите хора като вид. С изобретяването на първите ръчни инструменти

Историята на инструментите е стара колкото и историята на самите хора като вид. С изобретяването на първите ръчни инструменти нашите предци направили голяма крачка в развитието на човечеството като цяло. Веднъж изобретени ръчните инструменти продължили да еволюират наравно с човечеството, като едно продължение на нашите ръце.

Облика на обикновените инструменти не се е променил много през последните векове. За да е ефективен и ергономичен даден инструмент, той трябва да намалява изискването за прилагане на физическа сила спрямо него и упражняваната физическа сила спрямо манипулирания обект. За това самите инструменти търпят промени в своя дизайн, макар тяхното предназначение да не се променя.

Най-важното нещо за един ръчен иструмент е неговото качество, и по-точно качеството на материалите от който е изработен. На никой не е приятно когато използва лопата и тя се счупи няколко часа след започване на работата. Особено когато лопатата е чисто нова. За това трябва да се купуват винаги качествени инструменти, макар те да са малко по-скъпи. Това обаче гарантира добре свършена работа, както и дълготрайност на инструмента.

Ръчните инструменти могат да бъдат най-разнообразни по форма и предназначение. Главно те могат да се използват за селскостопанска работа, метало и дърво обработка, както и с общо предназначение (например отвертка, чук, ножица и тн.)

Ръчните инструменти могат да се класифицират също и като режещи, предвижващи, инструменти променящи химичния състав, като нагряващи инсрументи (газова горелка), насочващи и оразмеряващи инструменти, оформящи инструменти (калъпи, градинарски лопатки), стягащи и затягащи инструменти (гаечен ключ, стяга, менгеме) и още много други.

С напредването на технологиите, ръчните инструменти с множествено предназначение стават изключително популярни, защото заемат малко място, а с тях могат да се извършват множество дейности.

Ръчните инструменти и за напред ще продължат да са важна част от нашия живот, още много векове ще ни служат вярно. Тяхното използване ни отличава от дивите животни и ни прави един от разумните видове в тази вселена.

 

1
Няколко трика за свързване с кабелни обувки
Отвертки
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location