Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (363 words)

Пикове в напрежението

Могат ли прекъсванията и пиковете на тока да причинят вреда на електроинсталациите? В България прекъсванията на тока и причинените ще ти при появата му са стотици

Могат ли прекъсванията и пиковете на тока да причинят вреда на електроинсталациите? В България прекъсванията на тока и причинените ще ти при появата му са стотици – изгорели телевизори, компютри, хладилници и перални. Чести са случаите когато пиковете на напрежение ни излизат скъпо.

Спадове на напрежение. Ако електроинсталацията не е изградена добре, големи консуматори на ток като миялни машини, перални и сушилни могат да причинят намаляване на енергията достъпна за други устройства.

Спадовете на напрежение са неудобство, но не са особено опасни за разлика от пренапрежението. Най-сериозната форма на промяна в напрежението е пренапрежението. Пренапрежението е моментно голямо покачване на напрежението, което може да се породи както в дома, така и извън дома, напр. по вина на електрическата компания. Най-засегнати от него обикновено са скъпи електроники, които са чувствителни към подобни пикове на тока.

Има 2 вида защита от пикове в напрежението. Първата са познатите на всички ни модерни разклонители. Дори и да изгори разклонителя, той ще предпази много по-скъпата техника включена в него. Повечето модерни разклонители могат да се справят с моментно покачване на тока до 600 волта. Друг начин за защита от пренапрежение специални инсталации в близост до ел таблото гарантиращи защита от токови удари с напрежение до 20 000 волта и мълнии.

Високочестотни електрични филтри – предназначени са да се справят с по-малки токови удари, които могат да възникнат стотици пъти на ден в окабеляването на всеки дом. Причинени са при изключването на големи консуматори на енергия, т.к. токът който е бил консумиран до преди секунда от уреда може да се отклони под формата на излишни напрежение в електрическата инсталация.

Наемете професионалист. Планирането и монтирането на всички електроинсталации трябва да бъде извършено от професионалист, който е запознат как за най-голяма безопасност трябва да бъде направено окабеляването в дома. Запомнете, че ако не такъв, не е препоръчително да правите експерименти с изграждането на електроинсталация, т.к. е много вероятно при възникнал проблем да трябва да се смени цялата инсталация, което е свързано с временно неудобство, че няма да можете да ползвате дома си и допълнителен финансов разход.

3
Защо мъжете изпращат доставка на цветя на жените?
Немския Език