Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (340 words)

Каква е разликата между ръчните и автоматизирани инструменти

Ръчен инструмент е всеки инструмент, който се използва ръчно, а не се задвижва с някакъв вид батерия или двигател.

Какво представляват ръчните инструменти

Ръчен инструмент е всеки инструмент, който се използва ръчно, а не се задвижва с някакъв вид батерия или двигател. Това са чукове, гаечни ключове, отвертки, адаптери, накрайници, вложки, въртоци, длета, ръчни удължители и други. Ръчните инструменти по-принцип не крият толкова голяма опасност по време на работа като автоматизираните инструменти.

Ръчните инструменти най-често се използват в строителството и ремонтни дейности в домашни условия.

Какво представляват автоматизираните инструменти

Автоматизираният инструмент е инструмент, който се задейства от допълнителен източник на енергия. Най-често срещаните видове електрически инструменти използват електрически мотори или батерия с висок волтаж. Автоматизираните инструменти се използват в промишлеността, в строителството, в градината, различни домакински задачи и всякакви видове работни дейности свързани с боядисване, рязане, шлифоване, пробиване, полиране и други.

Електрически инструменти се класифицират като стационарни или преносими. Преносими електрически инструменти имат явни предимства в мобилността. Стационарни електрически инструменти обаче често имат предимства в скоростта и точността по време на работа, а някои стационарни електрически инструменти могат да произвеждат предмети, които не могат да се правят по друг начин. Стационарни електрически инструменти за обработка на метали, обикновено се нарича металорежещи машини.

Разлика между ръчни и автоматизирани инструменти

В големите фабрики масово се използват автоматизирани инструменти за дейности, които обикновено се извършват с ръчни инструменти, тъй като нещо елементарно, каквото е завиването на гайка, може да стане доста по-бързо с един автоматичен инструмент, който да свърши тази работа вместо вас. Целта на фирмите и фабриките е бързо и масово производство, което се постига с автоматизирани инструменти, а не ръчни. Автоматизираните инструменти естествено са по-скъпи от ръчните, защото са направени по сложен механизъм и съдържат доста елементи и части. Създаването например на един прост електромотор струва доста повече пари и усилия на производителите, отколкото създаването на едни ръчни удължители например.

Нужно е всеки да избира инструмента правилно според нуждите. Добре е да имате набор от ръчни инструменти за домакинството, а по-мощни и автоматизирани инструменти при специални ремонтни дейности и поддръжки.

 

1
Принцип на работа при вентилаторите в компютър
Възстановяване на дефекти със зъбен мост
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location