Размер на шрифта: +
4 minutes reading time (847 words)

Вани от лят мрамор: предимства и недостатъци

20220103_140652

Благодарение на активното развитие на производствените възможности, новите технологии и материали, на съвременния пазар се появи голямо разнообразие от вани, сред които особен интерес представляват продуктите от лят мрамор. Тъй като се появиха сравнително наскоро, няма много информация за тях и тези, които решат да закупят вана от лят мрамор, често се съмняват в избора си. За да опростим процеса на подбор, решихме да проучим подробно какво представлява отлят мрамор, какви са неговите силни и слаби страни.

Характеристики на производството

Летият мрамор се произвежда от естествени мраморни стърготини, получени чрез смилане на буци мрамор или дефектни плочи. За производството на композитен материал се използва само фина троха, която наподобява прах по размер на зърното. Като свързващо вещество се използват синтетични смоли.

Самият производствен процес се извършва в съответствие със следните стъпки:

 1. Подготовка на формата с нанасяне на полимерния състав върху цялата повърхност. Върху готовия продукт той ще действа като защитен слой, повишавайки устойчивостта на износване на конструкцията и я прави по-лъскава. Възможностите за производство позволяват да се произвеждат вани, както със стандартни форми, така и сложни, направени по поръчка.
 2. Приготвяне на работната смес. На този етап не само се смесват основните компоненти, но се добавя пигмент, за да се осигури равномерен нюанс по цялата повърхност на ваната.
 3. Изсипването на масата във форма при температура около 20 ° C върху вибрираща маса с равномерно разпределение на състава и отстраняване на кухини.
 4. Втвърдяване на материала при поддържане на температурата в рамките на 25°C
 5. Отстраняване на матрицата и отстраняване на дефекти от отливка чрез шлайфане и последващо полиране на продукта.

Силни страни

 

Основните предимства на ваните от лят мрамор включват:

 • Широка гама от асортимент - технологията на производство ни позволява да продаваме купи от всякакъв размер, форма и нюанс. В същото време всички възможни опции за комфортни водни процедури се интегрират лесно в материала: фототерапия, хидромасаж, контрол на пълненето с вода и др.
 • Естетика - ваната по външен вид и тактилни усещания не се различава от естествения масивен мрамор.
 • Добра стабилност - този дизайн не изисква подреждането на специална рамка и инсталирането на допълнителни двойки крака. Когато е инсталиран правилно, той може да издържи неравномерно разпределение на тежестта около ръбовете и няма да се преобръща, люлее или изкривява.
 • Поддръжка - ако се появят пукнатини или малки чипове, продуктите могат да бъдат ремонтирани и не е необходимо да се привличат специалисти за това. Драскотините и други повреди могат лесно да бъдат отстранени чрез шлайфане и след това покриване на материала със специална защитна смес, която може да бъде закупена в магазина.
 • Възможността за потискане на шума и вибрациите - когато купата е напълнена, шумът от падаща вода под натиск върху стените и дъното й е практически нечуван. Вибрациите по време на хидромасаж също са добре заглушени, така че по време на процедурата няма да има разклащане на стените.

Освен това ваните от лят мрамор имат добри експлоатационни характеристики. Те имат високи топлоизолационни свойства, поради което бързо се нагряват и поддържат температурата на водата за дълго време. Повърхността на купата е с плътна текстура, която няма микропори, така че върху нея не се натрупват бактерии, патогенни микроорганизми, варовик и мръсотия. Летият мрамор има диелектрични свойства, не се страхува от мухъл и гарантира безопасност поради гладката повърхност против хлъзгане.

Слабости

Сред многото отзиви за ваните от лят мрамор има не само положителни, но и отрицателни, които показват слабите страни на санитарните продукти, изработени от този материал. На първо място, потребителите отбелязват високата цена на продуктите, поради цената на суровините и производствените характеристики. В допълнение, недостатъците включват следните точки:

 • Голямо тегло - особеност на такива конструкции е, че имат дебели стени и в резултат на това впечатляваща маса. Този фактор значително усложнява разтоварването, преместването на ваната до обекта и процеса на инсталиране, което е възможно само с участието на асистенти.
 • Трудности при транспортиране - като всеки друг композитен камък, отлят мрамор може да се повреди, ако не е правилно инсталиран по време на транспортиране.
 • Изискване за грижа - използването на конвенционални абразивни почистващи препарати може да доведе до влошаване на качеството на повърхностния слой на продукта, така че за почистване е по-добре да използвате специални химикали, предназначени за работа с композитни материали.
 • Склонността към абсорбиране на пигменти - козметика и всякакви оцветяващи вещества лесно оставят следа върху материала. Но този минус може да се нарече незначителен, тъй като петната се отстраняват със специализирани или импровизирани средства, например водороден прекис.

Недостатъкът е, че композитните мраморни вани се страхуват от удари от масивни предмети. Изпускането на тежък предмет може да доведе до отчупване на голямо парче. Този проблем може да бъде решен чрез ремонт, но тези манипулации ще изискват значителни финансови разходи.

Струва ли си да се закупи?

Ако анализираме и съпоставим всички изброени предимства и недостатъци на ваната от лят мрамор, тогава можем да видим, че основните недостатъци не са свързани със свойствата на материала, а с неправилната работа на водопровода. Най-съществените недостатъци са само теглото и цената на продуктите, но тези недостатъци са напълно покрити от предимствата. Ако решите да закупите такава вана, можете да сте сигурни, че цената е напълно оправдана от качеството и експлоатационния живот. Купувайки този продукт, вие ще можете да се наслаждавате на комфорта на къпането в продължение на десетилетия, което ще се превърне в шикозно допълнение към интериора на вашата баня.

2
Каква работа е включена във фирмите с ВиК услуги
Има ли двама души – има психология

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://authorbg.com/