Размер на шрифта: +
4 minutes reading time (841 words)

Качествено спално бельо

---

Въпреки по голямата информация, която получаваме от интернет, по големият пазар (различни цветове, десени) и много други привилегии, които правят нашият избор лесен. Ние продължаваме да купуваме повече първосигнално, вместо да използваме различните варианти, които ни е предоставил 21 век, за да се запознаем подробно с нужната ни информация и да не съжаляваме след няколко дни за направената от нас покупка. Спалното бельо не прави изключение в тези думи.

Писал съм и преди за различни материи, но нека сега ги разгледаме по подробно.

Състав

Започвам със най - масовата и съответно най - достъпна материя, а това е именно "Хасе". Това е нисък клас материя, но подходящ за тези които все пак искат, да имат комфорт и спокоен сън. Това е тъкан съставена от 100% Памучни нишки. Наситеността е между 42 и 46 нишки/см2. Един от главните недостатъци на тази е материя е високата свиваемост, но повечето производители се съобразяват с това и отпускат достатъчно резерва на всички артикули произведени от нея. Все пак предимството е ниската цена (около 20лв. - Единичен комплект; 25-30лв. - Спалня), ако разполагате с нисък бюджет, това е правилният избор. Ще усетите рализката веднага, от полиестерните и изкуствени спални комплекти.

От среден към висок клас е материя "Ранфорс". Около 63 нишки на кв.см., почти няма свиваемост, но повлияни от Хасето, производителите отпускат резерва. Нишките са със рингова плетка и това придава свойството за доста голям комфорт. Тя е доста известна материя с това, че поддържа телесната температура. Цената на спално бельо от "Ранфорс" започва от 30-35лв. за единичен комплект и може да стигне до около 80лв., за спалня. Винаги съм твърдял, че това е много добра инвестиция. Качеството е много добро, доближава се до високите класове плат, а цената е доста приемлива. Все пак не купуваме всеки ден Спален Комплект.

Ако желаете и имате възможност да отделите повече средства, един от най - високите класове материя е "Памучен сатен". Страхотно мека и фина тъкан на пипане с плътност около 83 нишки/см2. За жалост доста често много хора я бъркат със Сатенираният Памук, а двете материи нямат нищо общо. Сатенираният Памук е доста ниско качество плат (използват го главно за 3D комплекти) и често вмъкват и изкуствени нишки, за да се получи ефекта. Спалното бельо от "Памучен Сатен", започва от 100лв., така че внимавайте, да не се подлъжете от наименованията на двете материи. Доста хора злоупотребяват с това.

Чаршаф с ластик

Един вариант за създаване на допълнителен комфорт, освен състава на плата е чаршафа с ластик. Често хората се подлъгват от материя "Трико". Приятели, това е материя главно за дрехи, отделно съдържа еластан (Не памучен), сами преценете дали е подходяща за спане. Във днешно време, не е никакъв проблем да Ви се изработи чаршаф с ластик от горе изброените материи. Просто давате на някой производител точните размери на матрака (защото това са материи без еластичност) и готово. Комплекта ще Ви се оскъпи с около 5лв., но са много малко по приятните неща от това на сутринта да се събудите, без долният чаршаф под Вас да се е насъбрал, или директно да е станал на топка. Може да се излежите на спокойствие, без ранни сутрешни нерви.

Добавяне на цип

Ако търсите още по голям комфорт, то друг вариант е да добавите цип на калъфките, или плика за завивка. 

Попринцип калъфките се произвеждат, с отвор от едната страна и вътрешен капак. Така прехлупвате възглавницата и тя не се вижда, но често се измъква. Добавката на цип на калъфката и закопчаването няма да позволят на възглавницата да излезе, а вие ще спите много по - спокойно и приятно. Оскъпяване е символично, варира около 1лв. - 2лв., но разликата е огромна.

Подобен е и случаят с пликовете за завивка, само че там се оставя отвор от долната страна, и често се случва завивката да илиза през него. Със поставянето на цип, Вие ще решите този проблем, но ако олекотената завивка е полиестерна тя отново ще продължи да се пързаля. Тогава моят съвет е да влезе в роля безопасната игла. Захващате завивката за плика и решавате и този проблем, но не е много препоръчително, особенно ако спите по не спокойно. Затова просто опитайте с добавяне на цип, оскъпяването е отново около 2лв..

Има други варианти, които предлагат повечето производители за тези улеснения. Може да поискате да се затваря с обикновенно копче и илик, или пък със тик-так. Всичко е до Ваша преценка.

Извод

Сами виждате, че не е толкова сложно да направим нашият сън приятен, комфортен и ползотворен. Дори в най - евтиният вариант, на всичко по - горе описано един, комплект за спалня би струвал между 35лв. и 40лв. Някой от Вас сигурно ще кажат, че за тези пари може да си купи два комплекта. На тези твърдения бих отговорил, че по тази схема те ще са захабили вече поне шест спални комплекта, докато аз си използвам два направени по този начин. Не е тайна, че памукът е в пъти по издражлив от Микрофибър, Поликотън и всякакви други изкуствени материи. Сами преценете дали инвестицията си заслужава и не е възвращаема. Отделно от това ще си създадем много повече от комфортен сън.

0
Избор на ръчни пръскачки за градина
Как да изберем конкретен дистрибутор на рекламни с...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://authorbg.com/