Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (612 words)

Защо трябва да обмислите поставяне на паркет от дърво

Къде отиде цялата настилка от дървен паркет? По едно време изглеждаше, че всеки съвременен дом от средата на века разполага с кухня, трапезария, дневна или тоалетна с тези геометрични плочки от твърдо дърво, използвани за пода.

Днес търговците на дървени подови настилки изглежда показват екзотичните си настилки от твърда дървесина най-отпред, докато кашончетата с настилки от дървен паркет изчезват в задната стая. Mного домове са покрили подовете си с керамични плочки, инженерно дърво, луксозни винилови дъски или ламинирани дъски.

Еволюцията на паркетните настилки

Преди време истинският паркет от твърда дървесина беше признак за богатство, тъй като тези настилки бяха резултат от финна ръчна работа на майстори, старателно изрязващи и монтиращи малки парчета от твърда дървесина в уникални и художествени геометрични шарки на пода. Най-ранните истински паркетни твърди подове датират от 16 век, когато богатите аристократи започват да го полагат върху мраморна настилка. Различните видове дървесни подове са ползвани векове наред, въпреки че американските в домове ги покривали с килими в следвоенната ера. През тази следвоенна ера килимът царува във всички домове, освен в най-хубавите домове, където все още може да се види паркет от твърда дървесина.

Всичко това се промени, когато производителите на подови настилки започнаха масово да произвеждат тънки паркетни настилки с размери 8 до 12 инча през 60-те и 70-те години. Създавайки инженерни плочки от дърво с парчета фурнир от твърда дървесина, подредени в геометрични шарки, производителите направиха възможно за почти всеки да създаде облика на много скъп паркет.

Предимства на паркет от твърдо дърво

Всичко старо става ново и паркетът е готов да се върне, отчасти благодарение на факта, че потребителите сега чувстват носталгия към подовите настилки, преобладаващи в модерните домове от средата на века. Днес паркетните настилки не се разглеждат, като евтино копие на стари паркетни подове, а като ретро почит на 70-те и 80-те години. Подобрените продукти също направиха паркетните настилки отново по-популярни. Вместо настилки с опростени успоредни шарки или такива в стил рибена кост, вече са налични десетки допълнителни модели.

Паркетните настилки се монтират по-лесно от дъските от твърдо дърво. Чрез монтажът с лепило се избягва  заковаване на пирони. Лепилото на базата на уретан има работно време 60 минути, което Ви позволява да отделите достатъчно време за усъвършенстване на поставянето.

Днешните настилки от паркет са от твърда дървесина, а не от инженерни продукти с фурнировани слоеве. Предлагат се много модели. Многослойната конструкция на всяка настилка придава дълбок, 3D вид. Готовите настилки са стандартът. Можете да намерите паркетни настилки в много цветове върху, коитокато са нанесени много твърди и издръжливи полиуретанови покрития.

Паркетът е перфектен избор за подови настилки, чрез него се постига лесно пресъздаване на модерни стилове от средата на века.

Недостатъци на паркета от твърдо дърво

Има няколко недостатъка на паркетните настилки:

При паркетът от истинско дърво, производителите препоръчват да инсталирате този продукт от по-висок клас.

При тънки настилки, около 5/16 инча няма голяма структурна устойчивост, ако основната рамка не е солидна, тези настилки могат да се огъват под краката.

Опциите за довършителни работи са ограничени. Тънкият слой дървесина означава, че е възможно само леко шлифоване. Редуващи се посоки на дървесната шарка също усложняват шлифоването. При довършването на тези настилки трябва да се подхожда много внимателно.

В обобщение

Паркетните настилки от твърда дървесина се радват на възобновен интерес към по-нови продукти, които използват масивна твърда дървесина, а не фурнирована конструкция и предлагат много възможности за модели и облицовки. Те са сред най-лесните за инсталация от всички твърди подови настилки от твърда дървесина,  идеално приспособление за постигане на модерния класически стил от средата на века. За собственик на дома, който предпочита масивна твърда дървесина, паркетните настилки предлагат достъпен и лесен за инсталиране вариант.

Фабрика за масивен дъбов паркет и продукти от дъб
Камчийски Дъб ЕООД

https://www.kamchia-oak.com/

1
Защо да купим дървена играчка за подарък
Каква цена трябва да заплатим за услугата „кърти, ...