Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (451 words)

Решение на проблема с липсата на канализация

Решение на проблема с липсата на канализация

Когато търсим да купим парцел, на който да започнем строеж на дом  един от първите проблеми, с които се сблъскваме е, че повечето подходящи за строеж  на къща места не са свързани към централна канализация.

Когато търсим да купим парцел, на който да започнем строеж на дом  един от първите проблеми, с които се сблъскваме е, че повечето подходящи за строеж  на къща места не са свързани към централна канализация. Същият проблем се явява и за хората, които са решили да си купят селски имот, където да прекарват почивните дни и отпуските си, а понякога дори да живеят постоянно. Закупуването на селски имот стана много популярно през последните години поради ниските цени и голямото предлагане в обезлюделите ни села.

Обикновено имотите, които са далеч от централна канализация са и по-евтини, но проблемът винаги си остава за разрешаване по един или друг начин.

По селата повечето къщи и имоти са заварено положение със септични ями, които са абсолютно нефункционални и непригодени за съвременния начин на живот. Като изключително нехигиенично решение, те и отдавна са забранени със закон в целия Европейски съюз.

Там където се започва строеж на нов дом, още при проектирането се включва задължително най-малкото изгребна яма, която обаче не е твърде практично решение, защото поне 1 път месечно трябва да се изпомпва и съдържимото да се извозва до близката градска пречиствателна станция. Това са разходи, миризми, неприятни емоции за всяко семейство.

Друго, вече съвременно решение на проблема с липса на канализация са малките индивидуални пречиствателни станции. Те стават все по-популярни, защото са един много практичен избор. При тях принципа на пречистване е на биологична основа като в процеса участват микроорганизми, изяждащи се едни други и очистващи водата. Разбира се самата технология е един доста сложен микробиологичен процес, над който учени са работили с години за да постигнат резултат 98-99 процента пречистване на каналните води, но най-важното е, че тези съоръжения са много практични и решават проблема с липса на канализация, независимо къде ще строим или сме решили да си купим имот.

При малките биологични пречиствателни станции водата обикновено се пречиства на гравитачен принцип и колкото замърсена вода влиза в съоръжението, толкова пречистена излиза. Затова те са компактни и не заемащи много място съоръжения, които обикновено се поставят под земята, а пречистената вода може или да се връща обратно в природата, или да се събира в подходящ резервоар и да се използва за поливане и др. нужди.

Предлагане на такива пречиствателни станции има вече и в България. Изборът обикновено не е лесен, защото съоръженията са с различни технологии и производители, а често и цената е доста различна. Но решение на проблема с липса на канализация вече има и това дава възможност да се строи по-близо до природата без да я замърсяваме.

4
Защо точно блиндирани врати?
Забележителности във Велинград