Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (604 words)

Дръжките на входните врати

Дръжките на входните врати

Аксесоарите са елементите от облеклото,  които правят най-голямо впечатление. Същата закономерност се отчита и при вратите. Дръжките, макар на пръв поглед малки и незначителни, освен основната си функция – да отварят и затварят вратите

Аксесоарите са елементите от облеклото,  които правят най-голямо впечатление. Същата закономерност се отчита и при вратите. Дръжките, макар на пръв поглед малки и незначителни, освен основната си функция – да отварят и затварят вратите, са способни да променят значително цялостната им визия и стилово излъчване.

Различават се няколко вида дръжки за входни врати – статични и активни. Статичните могат да бъдат полумесец, топка или тип „пура”, а активните – такива с цял шилд или с розеки.
Дръжките с цял шилд са типът дръжки, който се среща най-често. Съставени са от шилд и прикрепена към него ръкохватка. При избора им е важно да се съобрази разстоянието от ръкохватката и средата на отвора на шилда.

При входните врати,  тези дръжки могат да бъдат с отвор за секретна ключалка или такива с обикновен ключ, а при интериорните има варианти да са с или без върток от едната страна.  Тези дръжки са с класическа форма и съответно придават такъв вид и на вратите. Ръкохватката може да бъде с ъгловата форма или пък заоблена, в зависимост от стила на вратата.

Присъствието на орнаменти по дръжките може да ги направи красиви и различни, а съчетаването им с цялостното излъчване на помещението е задължително условие.

Дръжките с розетки, за разлика от другите, нямат шилд. Състоят се от ръкохватка и отделна розетка, която може да бъде с различен отвор.  Те са по-изчистени и стоят по-елегантно на крилото. Ръкохватките и при тях могат да бъдат с различна форма и орнаменти, съобразно вкуса на клиента и стила на дома му. Главно се разграничават три вида:

1. Секретни – такива, които се монтират на входни врати със секретни брави;

2. Обикновени – те се поставят на интериорни врати, които са оборудвани с обикновена брава;

3. Сервизни – намират приложение при врати на мокри помещения – бани, тоалетни и др.

Статичните или т. нар пасивни дръжки имат няколко разновидности, но най-често срещани са тип „полумесец и тип „пура”. Те са много удобни за клиенти със забързано ежедневие, тъй като при тях няма нужда да се заключва вратата при излизане от жилището, защото това се случва при самото затваряне. Отварянето се извършва посредством ключ. Могат да бъдат позиционирани навсякъде по крилото, съобразно вкуса на клиента. Смятат се за по-сигурни и надеждни от активните дръжки, тъй като дори и да бъдат премахнати от недоброжелателите, те пак нямат достъп до бравата. Освен това, благодарение на тях, визита на жилището изглежда по-интересна и модерна.

Полумесецът е подходящ за врати с по-заоблени фрезовани форми, но често се предпочита и за такива с квадратни или правоъгълни, когато се цели да се постигне по-мек цялостен облик.
Пурата е права и е предпочитана за жилища с по-строго излъчване.

Всички варианти на дръжки за входни врати са изработени от инокс. Това е стоманена сплав, с определено процентно съдържание на хром. Всеизвестно е, че неръждаемата стомана не е податлива на корозия и поради това си качество е предпочитан материал за изработването на дръжки. Благодарение на това , че съдържа определено количество хром в себе си, тя не ръждясва. Хромът взаимодейства с въздуха и образува тънък защитен слой, който дори и да бъде нарушен, притежава свойството „самозапечатване” и се възстановява  за кратък период от време. Заради тези качества на инокса, дръжките са устойчиви и добре изглеждащи във времето.
Макар дръжките да са смятани за детайл, те изпълняват много важна функция и са способни да преобразят визията на вратата и помещението до голяма степен, затова трябва да се отдели достатъчно време при избора им.

2
Топ актуални модни тенденции в обувките за мъжа
Болтове и гайки - тънкости за лесно и безопасно за...