Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (678 words)

Започването на семеен бизнес спасява при безработица

Започването на семеен бизнес спасява при безработица

Безработицата в резултат на икономическата криза засяга все повече семейства. Често без работа остават и двамата родители, което застрашава оцеляването и води до сериозни катаклизми в самото семейство.

Безработицата в резултат на икономическата криза засяга все повече семейства. Често без работа остават и двамата родители, което застрашава оцеляването и води до сериозни катаклизми в самото семейство. В повечето случаи след като са останали без работа хората се регистрират в бюрата по труда, разчитайки на социално подпомагане и обезпечаване на периода, през който усилено търсят нова работа. Да намериш работа, обаче, когато фирмите непрекъснато правят съкращения, а стотици и хиляди млади хора, излизайки от университетите също търсят своята реализация, е много трудно. По някога периодът на търсене съсипва психиката на безработния човек и го смазва до такава степен, че го превръща в един обезверен и нещастен неудачник, който е изпълнен само с мрачни мисли за безизходица.

В такъв момент е нужно да се вземем в ръце и да се опитаме да излезем от стандартния коловоз като насочим мислите си към нещо различно. Да помислим за алтернатива, която би спасила и създала поминък на цялото ни семейство – регистрация на фирма и започване на семеен бизнес. Не случайно по целият свят над 60% от фирмите са семейни. Потърсете информация и ще разберете, че по-голямата част от бизнеса е собственост на фамилии и това не е случайно. Обикновено всички те за започнали с регистрация на малка фирма, която в последствие се е развила и някои от тях дори участват на борсите. Семейни фирми се предават от поколение на поколение и това става по целият свят.

Семеен бизнес може да се развие във всяка сфера и въпросът е само да изберете своята, съобразена с уменията и потенциала на членовете на Вашето семейство. Идеята може да дойде от всеки член на семейството, а осъществяването й да започне от най-опитния. Най-важното е да има консенсус по основните въпроси и желание за много работа.

Опитът показва, че в повечето от семейните фирми особено в началото, всички трябва да бъдат склонни да работят всичко, въпреки своята квалификация. Дори с две висши образования на всеки може да му се наложи да чисти офиса или да мие чиниите в кухнята на ресторанта. При първоначална регистрация на фирма и стартиране на съвсем нов бизнес всяка стотинка е важна в началото и само с много работа може да се разчита на успех.

Не е за пренебрегване факта, че цялата печалба, която семейният бизнес реализира си остава в семейството, а това е сериозна мотивация за работа. В повечето от случаите и децата взимат известно участие в зависимост от възрастта си, а това от малки ги учи на бизнес. Така те лесно ще поемат отговорни функции след време когато бизнесът се развие.
За да вземете решение за започване на семеен бизнес и да спасите семейството си от безработица обаче, трябва да прецените добре ситуацията като си отговорите на два основни въпроса:

  1. Стабилно ли е Вашето семейство и можете ли да се уповавате на всеки от членовете му достатъчно. Началото на един бизнес винаги е съпроводено от стресови ситуации, негативни моменти и проблеми. Ако семейството не стои на много здрави и силни основи, бизнесът няма как да успее и може само да реализирате по-големи загуби.
  2. Има ли кой в семейството да поеме функцията на организатор и да може да разпределя задачите. Това е нужно тъй като организирането на семеен бизнес е като всеки друг  и е свързано с много задължения, които трябва да бъдат правилно разпределени между членовете на семейството. Дори интересите на партньорите в семейния бизнес да се различават, те могат много добре да се допълват и той да бъде много успешен при една добра организация.

И най- важното е да прецените дали съществува в семейството такова разбирателство и допълване, което да може да доведе до консенсус всеки бъдещ спор или належащо взимане на бързо решение, които неминуемо ще се случат в процеса на работа.

Да започнеш семеен бизнес, да направиш регистрация на фирма и стартираш нов тип препитание за своето семейство, осигурявайки работа и бъдещо развитие на всеки от тях, е едно много добро решение при огромната безработица в резултат на криза.

1
Красиви сандали за отличителни дамски крака
Как да си изберем подходящ съновник?
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location