Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (546 words)

Конкурират ли фирмите за бързи кредит банките?

Конкурират ли фирмите за бързи кредит банките?

Микрофинансовите организации, широко известни и като фирми за бързи кредити, които са специализирани в отпускането на малки парични заеми с високи лихвени ставки

Микрофинансовите организации, широко известни и като фирми за бързи кредити, които са специализирани в отпускането на малки парични заеми с високи лихвени ставки, отдавна са се превърнали в утвърден участник на българският кредитен пазар. Ако се вземе предвид бързо растящият брой на тези финансови компании, смело може да се предположи, че те започват уверено да конкурират банките в сегмента на потребителските кредити до 2000 лева. Но така ли всъщност стоят нещата?

По справка от регистъра на кредитните институции към 10.08.2015 година на територията на страната действат 168 микрокредитиращи компании, което е ръст с около 100 процента в сравнение със състоянието на сектора преди две години. Експертите, които обаче отблизо следят този сектор смятат, че пазара на бързи кредити все още не е обхванат напълно и все още има потенциал за растеж.

Бързите микро кредити в днешно време имат за зелева група хората, които по някаква причина не могат да получат много по изгодния и евтин кредит от банка. Такива потенциални заематели на експресни парични заеми обикновено имат лоша кредитна история /нещо съвсем не рядко срещано в българската реалност/, нямат постоянни доходи или имат ниски такива, нямат утвърдена работна позиция и често сменят работното място.

Във фирмите за микро кредити понастоящем е възможно да бъдат получени финансови средства, от които се нуждае заемателят практически в рамките на половин час. За да се кандидатства за бърз кредит е необходимо клиентът да представи само валиден документ за самоличност. Това са плюсовете. Сред минусите на микрокредитирането са високите лихвени проценти – от порядъка на 6-8 процента на седмица. Но това значително оскъпяване не бива усещано от потребителите толкова остро доколкото като правило бързите микро кредити са за малки суми, както подсказва и името им. Също предимство на това кредитиране е и че за разлика от банките липсват каквито и да е банкови такси и комисионни и заемателят точно знае каква сума следва да върне накрая.

Но да предположим, че потребителят получи бърз паричен заем в най-масовият размер до 300 лева. След седмица той би върнал между 324 и 332 лева, а след месец между 372 и 428 лева. Сумата не е малка, но и гражданите следва да разбират, че микрокредита има своята ниша на използване в извънредни ситуации, които след като бъдат овладяни с помощта на бързите пари следва да се положат максимум усилия този паричен заем да се погаси във възможно най-кратък срок, за да изпълни правино предназначение на спешна финансова инжекция. За това и макар лихвите да са несъпоставимо по-високи от тези на банките експресните микро кредити имат своето право на живот в българската финансова действителност.

Без оглед обаче на редицата предимства, които имат микро финансовите организации пред класическите банки, както посочихме по-горе в статията тези две кредитни институции не са преки конкуренти, доколкото работят в различни сегменти на кредитния пазар и с различни клиенти. Макар и броят на тези фирми за бързи кредити в страната ни да продължава да расте експертите не наблюдават снижаване на лихвените проценти в резултат на нарасналата конкуренция. И докато кредитите от тези микро финансови организации на месец, са значително по-високи от годишните проценти по кредитите от банки, то за никаква конкуренция между тях не може да става и дума.

3
Пъзел с гравирани инициали
Телефони и повреди
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location