Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (674 words)

Заложните къщи успешно заместват банките

Заложните къщи успешно заместват банките

В годините на икономически просперитет, колкото и относително тава да звучи по тези географски ширини, българинът свикнаха да живеят на кредит и изведнъж се оказа

В годините на икономически просперитет, колкото и относително тава да звучи по тези географски ширини, българинът свикнаха да живеят на кредит и изведнъж се оказа, че не могат да се простят с този си вреден навик, дори когато бъдат притиснати от кризата. А и българските банки, които продължителен период бяха свили кредитирането, сега виждайки светлина в тунела отново започват да отпускат кредити на гражданите, но при изключително строги изисквания. А житейската практика диктува, че хората рядко се нуждаят от значителни парични средства. Обикновено нуждите са за суми от няколко стотин лева, които обезсмислят посещението на банков клон. Именно за тези честно срещани житейски ситуации съществуват заемите срещу залог отпускани от българските заложни къщи.

Въпреки, че в нашата психология търсенето на помощ от заложни къщи най-често бива асоциирано с изключително безнадеждно положение, практиката показва, че сътрудничеството с този род институции може да бъде изключително ползотворно. Естествено, ако се знаят правилата, по които протичат отношенията между заложна къща и заемател.

С времето докато се обграждат с различни вещи хората не осъзнават, че имат прекалено много, които не ползват и в ежедневието си не се нуждаят от преобладаващата част от тях. За това и ако по някаква причина се нуждаете от пари в резултат на изненадващо възникнал разход просто е необходимо да се огледате около себе си и просто да изберете тези неща, които не ползвате, ползвате рядко или вече не са Ви интересни и да ги отнесете в заложната къща. Главното предимство на кредитиращите срещу залог къщи е именно това – те не се нуждаят от някакви гаранции, поръчители, справки за доходи и други кредити. Парите в заложната къща се получават практически веднага само срещу вещ, която е годна да бъде залог и документ, удостоверяващ самоличността на собственика.

Второто основно предимство на заложните къщи пред банките е бързината, с която биват получавани паричните заеми – без попълването на редица формуляри и без преминаване през одобрение от кредитни съвети и т.н. Естествено тази скорост има и своята цена – между 0,3 и 0,5 процента на ден. Предвид това, че както вече споменахме по-горе в статията парите се получават веднага, на фона на усложненото получаване на банков кредит подобна цена не изглежда особено висока. Привържениците на банковото кредитиране веднага биха отговорили, че заемът от заложна къща е от порядъка на 10-15 процента на месец, докато този от банка е толкова на година. И това в действителност е така. Но на практика кредитът от заложна къща бива в размер най- често до 100 – 150 лева, а банковите започват от няколко хиляди. Експресният заем от заложна къща също така се погасява в рамките на месец, а често и за седмица до 10 дни. Ако вземем един осреднен паричен заем от заложна къща в размер на 100 лева погасен след 10 дни /обикновено на заплата/, при лихвен процент 0,5 на ден /или 15% на месец/ то оскъпяването би било само 5 лева. В действителност нищожна цена за експресна финансова помощ в труден момент.

Също така за разлика от банките никой кредитираща срещу залог къща не би седнала за проверява платежоспособността на своите клиенти, въпреки че риск отпуснатата парична сума да не бъде върната има, при това не малък. Но този риск се покрива от стойността на заложеното имущество, за това и е практически невъзможно в една работеща нормално заложна къща да има „лоши кредити“.

По информация на водещите вериги заложни къщи в България, към техните услуги се обръщат все повече представители на средната класа, които изпитват временни финансови затруднения. Ползването на услугата кредит срещу залог по традиция е по-популярна сред градското население, но все повече хора от малките населени места откриват преимуществата на този вид кредити. Също така в една нормална заложна къща могат да бъдат заложени освен традиционните златни и сребърни бижута, също така техника и електроника, а в много от тях и автомобили и произведения на изкуството, което прави получаването на микро кредит срещу залог достъпно практически за граждани от всички социални слоеве.

3
Структура на металните врати
Най-странните Кейсове за Телефон
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location