Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (571 words)

Покупка или наем на имоти с или без посредник – кое е за предпочитане?

Покупка или наем на имоти с или без посредник – кое е за предпочитане?

Рано или късно всеки млад човек се отделя от родителите си с идеята да бъде по-самостоятелен, а и за да създаде семейство.

Рано или късно всеки млад човек се отделя от родителите си с идеята да бъде по-самостоятелен, а и за да създаде семейство. Преди да се случи това обаче той трябва да има жилище, за да има къде да живее. Ситуацията в България е такава, че покупката на имоти е свързана със значителна инвестиция, която не всеки човек може да си позволи. Голяма част от хората теглят заеми, за да могат да си закупят свой собствен апартамент, а има и други, който предпочитат да живеят под наем вместо да се заробват с големи ипотечни кредити. Дали пък наемането на имоти не е по-добрия вариант? Този въпрос е твърде спорен, тъй като всеки човек има своя гледна точка и начин на мислене. Аз лично смятам, че покупката на имоти е по-добрия вариант и веднага ще се обоснова. Разбира се има плюсове и минуси, който ще отчетем.

Лично аз предпочитам да взема ипотечен заем от банката при изгодна лихва разбира се, който да изплащам в продължение на определен интервал от време, отколкото цял живот немил-недраг по квартирите и чуждите апартаменти. Погледнато реално, когато човек живее в апартамент под наем, той всеки месец плаща на хазяина предварително обявената от него сума. В момента в по-големите градове като Стара Загора, Пловдив, Варна и други за сравнително сносна двустайна квартира се заплаща средно около 200-350 лева. Горе-долу същата сума пари ще внасяте всеки месец в банката, за да изплащате собствените си имоти. По този начин парите ви не са пропилени, защото след години по квартири вие отново продължавате да нямате нищо, а с всяка вноска вие все повече и повече ставате едноличен собственик на вашите имоти. Разбира се тегленето на ипотечен кредит и покупката на имоти имат и отрицателни страни, който няма да премълча. Негативното в случая е, че се заробвате да погасявате вашия заем за минимум 20 години, а може и повече зависи от сумата и месечната вноска, която изплащате. Другата неприятна страната е, че всеки месец задължително трябва да внасяте определената сума, но нито банката нито хазяина се интересуват имате или не пари, за да платите.

Тук има един друг момент при покупката на имоти дали да бъде с помощта на агенция или не? Тук също монетата има две страни – положителни и отрицателни.

Най-големия плюс на агенциите е, че не е нужно вие да отделяте време, за да търсите евентуални имоти. Всичко това го прави брокера, който при появата на имот, отговарящ на вашите изисквания се свързва с вас и ви предлага оглед. Също така той движи всичко вместо вас. Най-големият недостатък при покупка с агенция са високите комисионни.

При покупка на имоти без посредник вие не заплащате комисионна и спестявате значителна сума пари, която може да отиде като вноска за погасяване на вашия заем например. Също така вие имате възможността лично да контактувате със собственика и от първоизточника да получите информация и да договаряте финализирането на сделката. Недостатъка тук е, че ще трябва да ангажирате цялото си време в търсене на подходящи оферти и обикаляне по огледи. Ваш помошник в това начинание може да бъде http://www.imotifree.bg/ - сайт за обяви на имоти без посредник и без комисионна.

В крайна сметка всеки сам решава, кое е най-добро за него. Аз лично предпочитам сделките без посредник и без комисионна и като давам всеки месец пари, то накрая да бъда собственик на имотите, за който плащам. 

3
Видове детски стоки и играчки спомагащи за цялостн...
Насладете се на Hangman играта, за да се отпуснете...
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location