Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (463 words)

Регистрация на фирма - ЕООД или ЕТ

Регистрация на фирма - ЕООД или ЕТ

Предстои Ви да правите регистрация на фирма и се двоумите за правната форма, която да изберете? Вероятно не сте и много наясно с плюсовете и минусите на отделните възможности.

Предстои Ви да правите регистрация на фирма и се двоумите за правната форма, която да изберете? Вероятно не сте и много наясно с плюсовете и минусите на отделните възможности. Нужно е добре да се запознаете с различните правни форми или да потърсите консултация с юрист, който да Ви разясни това което не разбирате. Всяко нещо си има своите тънкости и във фирменото право също съществуват такива и е добре предварително да се запознаете с тях.Ако исате да започнете търговска дейност без да имате съдружници, изборът се свежда до ЕТ или ЕООД.

Регистрация на Едноличен търговец /ЕТ/

При този вариант, който до скоро беше най-масов, регистрацията на фирма ще Ви излезе най-евтино и ако сте решили да развивате малък бизнес, който не очаквате да се разширява във времето, то това най-подходящата правноорганизационна форма във Вашия случай. Основното нещо обаче, което трябва да знаете, че при нея отговорността Ви е неограничена, което означава, че до голяма степен рискувате цялото си лично имущество и това на Вашето семейство. За много от дейностите е задълижетелен т. нар. патентен данък, който е възможно да е по-голям от приходите Ви особено в началото. Трябва добре да прецените дали това е най-добрата правноорганизационна форма за Вас когато правите регистрация на фирма и дали ако плащате патентен данък, той ще бъде изгодния данък за Вас. Регистрацията на ЕТ става много бързо и лесно и закриването също.

Регистрация наЕдноличен търговец с ограничена отговорност/ЕООД/

Тази правноорганизационна форма напоследък е по-предпочитана, защото също не изисква начален капитал. Тя е разновидност на Дружество с ограничена отговорност /ООД/, при която обаче собственика е само един. Също както при ООД, отговорността е ограничена и се свежда само до капитала на фирмата, без да се засяга личното имущество на собственика. Регистрация на ЕООД е малко по-скъпа като начални такси, но като вид капиталово дружество, началният капитал за учредяването му е само 2 лв.

Учредяването на ЕООД става с учредителен договор като капиталът е собственост само на едно лице – собственика на фирмата.Собственикът на ЕООД може да бъде и Управител и да управлява сам като взима сам всички решения, но има възможност и да си назначи такъв. Регистрацията на ЕООД става бързо и лесно, но закриването и заличаването е свързано с по-сложни процедури, което трябва да се има в предвид при избора.

Ако при регистрация на фирма с един собственик, се двоумите кой от двата варианта да изберете, най-добре е да се обърнете към фирмата, която ще извърши регистрацията за съвет. Така най-добре ще получите професионална информация и съвет за конкретния случай, съобразена с дейността, която ще упражнявате и възможностите за бързи реализации на приходи и евентуални рискове.

 

 

2
Пластмасов или не?
Бързи заеми за физически лица