Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (537 words)

Регистрация на фирма по време на икономическа и политическа криза

Регистрация на фирма по време на икономическа и политическа криза

Въпреки, че целият период на прехода в България от комунизъм в демокрация беше меко казано една постоянна криза през последните години се забелязваше светлина в тунела.

Въпреки, че целият период на прехода в България от комунизъм в демокрация беше меко казано една постоянна криза през последните години се забелязваше светлина в тунела. Като цяло въпреки цялостно окаяно състояние, в този 23 годишен период регистриране точно две по-сериозни и потресаващи икономически и политически кризи. Едната беше през 1997, когато хората преживяваха с шест долара заплата и икономиката беше докарана до абсолютен колапс, а другата в момента се случва с подаването на оставката на правителството и съставянето на служебен кабинет. И докато случаят през деветдесет и седма година беше по-скоро икономически, то в момента като изключим проблемите с монополите, проблема е по-скоро политически.

Изгодно ли е да се прави регистрация на фирма по време на криза?

Много хора биха отсекли директно „Не, абсурд”, но истината е че много световно известни и проспериращи компании са стартирали своята дейност по време на криза. Като цяло условията на икономическа криза са идеални за сфера, в които има големи фирми и играчи на пазара, с които трябва да се борите. Причините, са че по време на криза, потреблението се свива и на големите компании им се налага да намаляват цените, тъй като покупателната способност на населението е спаднала. Това създава и кризисен момент в самата компания.

И тук идвате вие, които си правите една регистрация на фирма и стартирате своята дейност на цени в пъти по ниски от тези на големите компании. Предлагате услугите си с качество близко, ако не същото като на големите компании, само че хората предпочитат вас, тъй като нямат финансовата възможност да си закупят името на голямата фирма. Предпочитат да икономисат средства и евентуално да направят компромис в качеството. Обаче видите, ли вашите услуги се оказват толкова качествени, колкото на големите в бранша…

В крайна сметка регистрация на фирма по време на икономическа криза не е никак лоша идея, тъй като много по-лесно се гради имидж, когато големите на пазара са притиснати до стената.

Каква фирма да регистрираме в смутни времена?

Със сигурност това, което НЕ трябва да правите е регистрация на ЕТ, тъй като така ще отговаряте с личното си имущество за задълженията на фирмата. Ако бизнесът Ви не потръгне и фирмата задлъжнее, освен че ще фалира тя, ще фалирате и вие самите. Нещо изключително неприятно във време на криза, било то икономическа или политическа.

Най-добрият вариант, когато стартирате бизнес в такъв период е да си намерите съдружник и си направите регистрация на ООД. Така ще можете да си поделите разходите и ще можете да по-добре да се справите в борбата с конкуренцията. Трябва обаче да внимавате на кого се доверявате и е най-добре ако не е член на семейството, то поне да е близък до него.

Когато предприемате регистрация на ООД трябва да сте наясно с особеностите на тази правна форма и какъв начален капитал ще Ви е необходим. Ако разходите Ви ще започнат още от самото начало, тогава е добре да ги предвидите и заложите необходимите средства в учредителния капитал.

Като цяло всяко начало е трудно, независимо дали е криза или не. Изисква се много упоритост и големи усилия за да бъде новосъздаденото Ви ООД успешно.

1
Развитие на СПА туризъм в България
3D мониторите - маркетинг и реалност