Размер на шрифта: +

Днешните аларми – парадокс и сигурност

Целият парадокс на познатите ни аларми идва от там, че нещо, издаващо толкова пронизителни пискливи звуци, ни кара да се чувстваме спокойни. Най-ясно се вижда това противоречие при случая с охранителните аларми. Разбира се, охранителните аларми са връх в новите технологии и са изработени по възможно най-сложните начини, с най-много екстри и допълнителни функции. А защо? След като се продават заедно с тях заглушители за аларми, обезвредители на аларми и всякакви подобни устройства. Отговорът е прост – защото сложното ни внушава спокойствие. Колкото по-скъпи са едни аларми, толкова по-спокойни сме. Колкото по-сложно са направени, колкото по-пронизително пищят , толкова по-голямо спокойствие ни осигуряват.

Най-общо погледнато, алармите се делят на три основни вида – аларми от нисък,аларми от среден и аларми от висок клас. Това, което ги отличава, са предимно екстрите и функциите. Например режимите на работа на алармите, начините на известяване (със сирена, с телефонен комуникатор, интернет и т.н.), аксесоарите към тях (акумулаторна батерия, така че да могат да работят дори в случай на прекъсване на електроподаването, клавиатура, трансформатор, сирена с лампа и др.) и разбира се, датчиците, които могат да бъдат много видове – аналогови, цифрови, магнитни, датчици за температура, както и такива за движение.

Най-простите аларми имат елементарно устройство, което изпълнява единствената им и основна всъщност функция – защитната. Представляват нисковолтова електрическа верига със сензори на входната врата и около прозорците на жилището или помещението. Когато се отвори прозорец или входната врата, сензорите там регистрират прекъсване на веригата. В алармената система се вкарват няколко фото резистора като датчици. Когато тези датчици се задействат, системата осъществява повикване към предварително зададен телефонен номер, като същевременно сигнализира чрез звук или ярка мигаща светлина. Разбира се, им а и по-сложни аларми – при тях освен сензорите на прозорците и входната врата, има и детектори за движение, които могат да бъдат разположени навсякъде и да следят големи пространства. Когато засекат движение в обсега си, алармата се задейства. Най-съвременните системи могат да различат движението на крадец от движението на домашния любимец, така че да се избегнат евентуалните фалшиви тревоги.

По-прости от тях са автоалармите – тези, които защитават автомобилите ни. Те биват само два вида, но пък работят на принципа на сензитивността – при допир се включва звук, а при някои и светлинни сигнали от мигачите на колата.

Не на последно място трябва да се подсетим, че алармите ни осигуряват спокойствие и защита, затова колкото по-качествени са, толкова по-добре. Разбира се, ще има разлика и в цената, но пък пестенето от аларми може да излезе много по-скъпо в последствие.

 аларми - http://1001produkta.com/alarmi.html

Оценете статията:
1
Блиндирани врати Благоевград
Още малко щори...
 

цялостен рейтинг (0)

0 от 5 звезди

Оставете вашите коментари

Публикуване на коментари като гост

0 символно ограничение
Текстът Ви трябва да е повече от 15 символа
Вашите коментари подлежат на преглед о администратор.
  • Няма открити коментари