Размер на шрифта: +

Топ 3 на най-предпочитаните материали за интериорни врати

Говорейки за интериорни врати, трябва да посочим, че те имат поне няколко предназначения, освен задължението да затварят дадено помещение. Вратата в едно жилище трябва да има висока декоративна стойност, като в същото време се вписва идеално към конкретния интериорен стил. Вътрешните врати, също така трябва да осигуряват влаго и топлозащита, а това означава да разполагат с добра изолация. Не на последно място, интериорните врати трябва да бъдат здрави и функционални. Това означава да са изработени по много високи стандарти и разбира се - от качествени материали.

Кои са трите най-предпочитани материали при вратите?

Когато разглеждаме интериорните модели, е важно да уточним, че при тях има постоянно променящи се модни течения. Докато в недалечното минало основният материал беше масивното дърво, то днес се залага предимно на специално разработени полимери, притежаващи много по-добри качества, като устойчивост на неблагоприятни атмосферни условия, защита срещу деформации с течение на времето и отлични изолационни свойства. Нека разгледаме топ 3 на най-предпочитаните материали при вратите.

  1. Стъкло

Стъклените врати присъстват отдавна в домовете на хората, но стъклото, използвано днес се различава драстично от това, украсяващо вътрешните врати само преди 20 години. Днес стъклата, употребявани за направата на интериорни (пък и на входни) врати са много по-здрави и устойчиви дори на удар при силно затваряне поради течение, защото са преминали специална закалка. Стъклените модели при съвременните врати предлагат огромен избор, способен да задоволи дори най-нестандартния вкус – прозрачни, матирани, принтирани и гравирани стъкла ще направят дома ви много по-светъл, изискан и приятен.

  1. Пресована дървесина

ПДЧ, HDF, MDF – това са странни съкращения, които не говорят нищо на повечето хора, но те са най-често използваните материали при изработката на интериорни врати днес. За да добиете малка представа какво се крие зад странно звучащите абревиатури, ще разясним името на всяка от тях.

ПДЧ означава – пресовани дървесни частици;

HDF (High Densty Fiberboard) означава фиброплоскости с висока плътност;

MDF (Medium Density Fibreboard) означава плоскости от фини дървесни влакна със средна плътност.

Всички тези дървени плоскости имат за основа пресована дървесина, но при тяхната изработка са вложени специфични смоли и лепила и е използвана специална технология, повишаваща техните защитни свойства. Вратите от пресована дървесина са много по-леки и функционални от старите масивни дървени врати. Те носят ползите на обичаното дърво – уют, топлина, естетика, но в същото време са в пъти по-устойчиви на деформации при температурни промени и влага, а това подсказва, че са и с много по-дълъг експлоатационен живот. Вариациите, като цветове и орнаменти ги правят подходящи за всеки интериорен дизайн.

  1. PVC

PVC или поливинил хлорид е полимер, който днес присъства в почти всеки български дом. Предимствата на материала са безспорни – достъпен като цена, лек, устойчив на деформации, максимално влагозащитен и не на последно място с добра естетическа стойност. PVC  интериорните врати са най-доброто решение за баня и други мокри помещения, макар че вариациите като цветове, орнаменти и покрития ги правят отлично решение за затваряне на всяко жилищно помещение.

Оценете статията:
1
Полезни съвети при избор на детска количка от Mini...
Какво представлява хипербарната кислородна терапия...
 

цялостен рейтинг (0)

0 от 5 звезди

Оставете вашите коментари

Публикуване на коментари като гост

0 символно ограничение
Текстът Ви трябва да е повече от 15 символа
Вашите коментари подлежат на преглед о администратор.
  • Няма открити коментари