Размер на шрифта: +

Вградените прагове при интериорните врати

Вградените прагове при интериорните врати

Много често, при избора на нова интериорна врата, обръщаме внимание на това дали тя има праг. В действителност такива модели са все по-трудно откриваеми на пазара

Много често, при избора на нова интериорна врата, обръщаме внимание на това дали тя има праг. В действителност такива модели са все по-трудно откриваеми на пазара, тъй като наличието на праг всъщност носи повече негативи отколкото позитиви. Факт е, че наличието на такъв,той спомага за шумо и топлоизолацията в стаята. Праговете са подходящ избор за монтиране и при бани, за да избегнем навлизането на вода вътре и извън помещението. Затова все повече врати за баня, особено тези от алуминий и PVC, вече се предлагат изработени с праг, който е част от цялостната конструкция на касата.

В повечето случаи праговете на много интериорни врати са дървени и носят със себе си следните недостатъци:

1.Явяват се като препятствие, през което ще преминавате всеки ден, тъй като прагът ще се подава доста над нивото на пода и подовата настилка. Въпросът е, искате ли всеки ден, преминавайки през вашата врата, да си повдигате краката, за да не се спънете?

2.Вградените прагове са особено опасни за малките деца и по-възрастните хора. Те могат да се ударят в тях и да паднат. За хората в инвалидна количка пък се явяват непреодолима бариера.

3.Тъй като стъпвате постоянно върху тях, вградените прагове много бързо се износват, по тях се появяват драскотини и петна, дървото се олющва. Осен това, ако все пак желаете да ги смените след време, ще ви се наложи да махнете вратата, да разглобите касата, да монтирате новите прагове и после отново да сглобите всичко. Това отнема доста време.

Решението на тези проблеми е автоматично понижаващият се „умен” праг. Той може да бъде вграден напълно в пода и да остане скрит, така че да не ви пречи. Неговият механизъм е прост: Прагът се издига или понижава в зависимост от това дали вратата се отваря или затваря. С него бихте си осигурили по-добра шумо и топлоизолация, свободно движение, изолация от дим, светлини и миризми, и най-вече удобство и безопасност.

Прагът е важен, защото с негова помощ под вратата не остава никакво празно пространство. Това не може да се реши по друг начин, освен с праг. Каквито и методи да използвате, ако прагът отсъства, под вратата винаги ще има отвор. Естествено, предлагат се разнообразни заместители като четки и гумени уплътнения, които донякъде вършат работа, но те също не са толкова сигурни и надеждни, а и се износват много бързо от постоянното триене в пода при отваряне и затваряне на вратата. Все пак, решението е ваше – прагът не е абсолютно задължителен, а е просто един аксесоар, който ще ви помогне в много случаи.

Оценете статията:
2
Зоомагазините дават сигурност
Съвети за вашето лечение в чужбина
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location