Размер на шрифта: +

Грижа за здрави зъбки на децата

Грижа за здрави зъбки на децата

За да имат децата здрави зъби са необходими доста усилия от страна на родителите. Тяхна е отговорността да приучат малките палавници към добра орална хигиена и да създадат в тях отговорно отношение към здравето.

Голяма част от родителите ще възкликнат, че това е изключителено трудна задача, но усилията си струват, особено след като се запознаят с тревожните факти за нашата страна. По данни, изнесени от д-р Венцислав Стоев на специална пресконференция, проведена тази година се оказва, че  нашите деца имат най-развалените зъби в Европа.

За съжаление причината за това е именно липсата на родителски контрол и желание у детето да се изградят навици за грижа за зъбите и редовно посещение на детски зъболекар.

Според Световната здравна организация поне 80 % от четири – петгодишните малчугани би трябвало да бъдат с абсолютно здрави зъби. За жалост процента на деца без кариеси в  България е само 28.

Напълно ясно е, че за да можем да се похвалим с деца, които се радват на здрави зъби, трябва да се отделят достатъчно средства за развитие на детската стоматология и пропагандиране на здравни навици в подрастващите. Нашата страна е сред държавите, в които се отделят твърде малко пари за стоматологична помощ. Наред с Румъния и Словакия, България е в дъното на класацията по бюджет за дентална здравеопазване. Ако трябва да се говори в проценти, в нашата страна едва 4 % от бюджета се заделят за дентално лечение, докато според Здравната организация всяка държава трябва да отделя 10 % за тази цел.

За да се насърчи грижата за зъбите и да се осъществява навременна профилактика на подрастващите се организират кампании, включващи безплатни прегледи, интересни познавателни игри, целящи да обучат децата към правилно почистване на зъбите и изграждане на хигиенни навици.

Това, което родителите трябва да направят е да държат на всекидневното миене на зъбите от страна на детето и да го водят редовно в зъболекарския кабинет.

Оценете статията:
1
Топ 5 предимства на светодиодното осветление
Стъпките при избора на правилния вентилатор за тав...
 

цялостен рейтинг (0)

0 от 5 звезди

Оставете вашите коментари

Публикуване на коментари като гост

0 символно ограничение
Текстът Ви трябва да е повече от 15 символа
Вашите коментари подлежат на преглед о администратор.
  • Няма открити коментари