Размер на шрифта: +

Как да изберем подходящ счетоводител

Как да изберем подходящ счетоводител

Повечето фирми в България, принудени от условията в резултат на световната икономическа криза, предпочитат да работят в оптимален вариан

Повечето фирми в България, принудени от условията в резултат на световната икономическа криза, предпочитат да работят в оптимален вариант, т.е. съкращавайки разходите за да се формира някаква печалба, макар и тя да е малка. Затова се налага предпочитанието да наемат външна фирма, която да обслужва счетоводните нужди на фирмата, а не да разполага със счетоводител на място, на пълен работен ден. Оттук произлиза и необходимостта да изберем правилната счетоводна къща и да не правим грешки, които ще ни излязат скъпо в последствие.

1. Първото нещо, което всеки би направил е да направи едно Google проучване за самата фирма, за различни отзиви на клиенти, за самия статут на фирмата в Интернет пространството. Да се разгледа сайт на избраната фирма и разглеждане на клиентите, които са се доверили.

2. Цената е другото важно нещо, по което да се ориентирате първоначално, ако предложението е за “мега промоция”, или обявените цени са доста под пазарната за такъв род услуги, трябва да имате едно наум, че не всичко във фирмата се развива добре.

3. Всеки счетоводител трябва да знае всичко за своите клиенти, т.е. не да се чува с вас “веднъж на 100 години”, а да се интересува от състоянието на фирмата, даже да иска от вас документи, които ви се виждат като “излишни хартийки”. Счетоводителят не ви ли пита за подробности и да се интересува по-подробно от цялостната документация по обслужване на фирмата, означава, че е много вероятно той да се занимава само с оформяне на междинни и годишни отчети и при една евентуална данъчна ревизия да възникне проблем.

4. Трябва да проявите интерес какъв тип фирми е обслужвал счетоводителя на който сте се спрели – в какъв бранш се развива бизнеса им, какви са като големина. В счетоводната работа има някаква изградена специализация, колкото и да е едно и също правило за счетоводна отчетност, данъчно облагане – толкова и за всеки бранш има различия в зависимост от различните търговски процеси, документооборот и т.н.

5. Следва да разберете каква е натовареността на счетоводната дейност. Колко фирми се обслужват като количество клиенти. Ако счетоводната фирма е малка и един счетоводител обслужва 40-50 фирми, добре е да се замислите, дали този човек ще успее да обръща достатъчно внимание на всичките си клиенти.

Оценете статията:
1
Метални врати и изделия
Огледален свят
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location